
Η άκανθα πτέρνας είναι μία οστική προεξοχή που μοιάζει με αγκάθι και προκύπτει από εναπόθεση ασβεστίου στην κάτω επιφάνεια της πτέρνας. Ο σχηματισμός της άκανθας μπορεί να διαρκεί αρκετούς μήνες και είναι αποτέλεσμα υποτροπιάζουσας φλεγμονής στην κατάφυση της πελματιαίας απονεύρωσης λόγω υπερβολικής διάτασης αυτής.
Προδιαθεσικοί παράγοντες:
-
Διαταραχή προτύπου βάδισης που ασκεί υπερβολική φόρτιση στην πτέρνα, στους συνδέσμους καθώς και σε νεύρα της περιοχής
-
Χαμηλή ή ψηλή ποδική καμάρα
-
Τρέξιμο ιδιαίτερα σε σκληρή επιφάνεια ή άλλα αθλήματα που ασκούν καταπόνηση στην φτέρνα όπως άλματα
-
Κακής ποιότητας ή φθαρμένα υποδήματα
-
Παχυσαρκία
-
Εργασία με ορθοστασία ή πολύωρο περπάτημα
-
Διαβήτης ή αρθρίτιδα
-
Προχωρημένη ηλικία
Συμπτώματα: Η άκανθα μπορεί να προκαλέσει έντονο τοπικό πόνο στην περιοχή ακριβώς κάτω από την φτέρνα ιδιαίτερα στο περπάτημα και στο τρέξιμο. Σε πολλούς ασθενείς δίνει την αίσθηση ότι είναι σαν να πατάνε πάνω σε μαχαίρι ή αγκάθι την ώρα που σηκώνονται από το κρεβάτι το πρωί και μέσα στην ημέρα γίνεται πιο βουβός ο πόνος. Συνήθως ο οξύς πόνος επανέρχεται όταν σηκωθούν μετά από παρατεταμένο κάθισμα.
Θεραπεία: Το κλειδί της κατάλληλης θεραπείας είναι να αναγνωριστούν οι παράγοντες που προκαλούν την άκανθα καθώς και την υπερβολική διάταση της πελματιαίας απονεύρωσης. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:
-
Φυσικοθεραπεία
-
Διατάσεις
-
Πελματογράφημα και χρήση ειδικών ορθωτικών πάτων
-
Συμβουλές για σωστή επιλογή υποδημάτων
-
Απώλεια βάρους
-
Φαρμακευτική αγωγή (αντιφλεγμονώδη, ένεση κορτιζόνης)
Το 90% των περιπτώσεων θα ανταποκριθεί στη συντηρητική αγωγή αλλά αν αυτή αποτύχει μετά από μία περίοδο 9-12 μηνών, τότε η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για την ανακούφιση του πόνου.
Ζαφειράτου Ιουλία, Φυσικοθεραπεύτρια
|