English version  
Βιογραφικό Παθήσεις Εξοπλισμός Τεχνικές Πελματογράφος Blog Επικοινωνία
   
 
 

ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ: ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ: ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Το πελματογράφημα είναι μια σύγχρονη εξέταση μέσω της οποίας συλλέγουμε πληροφορίες για την ανατομική μορφολογία του πέλματος καθώς και για τις δυνάμεις που ασκούνται στα πέλματα κατά τη διάρκεια της βάδισης ή στήριξης. Χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση και διάγνωση των παθήσεων των πελμάτων, καθώς και για θεραπευτικούς σκοπούς μέσω κατασκευής ορθοτικών πάτων.
Είναι εύκολη, ανώδυνη, χωρίς ακτινοβολία και τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο γνωστή λόγω της αποτελεσματικότητας της. Γίνεται σε κέντρα φυσικοθεραπείας ή ορθοπεδικά ιατρεία που έχουν τον ανάλογο εξοπλισμό.


Τι είναι ο πελματογράφος;

Ο πελματογράφος είναι μια ψηφιακή διαγνωστική ιατρική συσκευή, που αποτελείται από χιλιάδες αισθητήρες καταγραφής των πιέσεων που ασκούνται σε κάθε σημείο του πέλματος κατά την στάση και τη βάδιση. Είναι συνδεδεμένος με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος μέσω ειδικού λογισμικού προγράμματος συλλέγει τα δεδομένα της εξέτασης, τα αναλύει και τα συγκρίνει με κάποιες φυσιολογικές τιμές.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Ο ασθενής βγάζει τα παπούτσια και τις κάλτσες.

Στατική μέτρηση: Ζητάμε από τον ασθενή να σταθεί σε χαλαρή όρθια στάση πάνω στην επιφάνεια του πελματογράφου, ώστε να καταγραφούν οι δυνάμεις που ασκούνται κατά την διάρκεια στήριξης.

Δυναμική μέτρηση: Ζητάμε από τον ασθενή να βαδίσει πάνω στην επιφάνεια του πελματογράφου. Για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα λάθους επαναλαμβάνουμε την δυναμική μέτρηση αρκετές φορές, ώστε να επιλέξουμε την καλύτερη.

Τα στοιχεία από τις μετρήσεις στέλνονται στον υπολογιστή, όπου αναλύονται. Οι πληροφορίες αξιολογούνται και αν κριθεί απαραίτητο, κατασκευάζεται ένα ειδικά διαμορφωμένο ζευγάρι ορθωτικών πάτων, εξατομικευμένων για κάθε ασθενή, σε αντίθεση με τους κοινούς ορθοτικούς πάτους του εμπορίου. Οι πάτοι έχουν στόχο την ανακούφιση, την πρόληψη αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις την αποκατάσταση του συγκεκριμένου προβλήματος του ασθενή.Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται το πελματογράφημα και η κατασκευή ειδικού πέλματος;

- Πελματιαία απονευρωσίτιδα, πλατυποδία, κοιλοποδία, άκανθα πτέρνας, πτώση μεταταρσίου, μεταταρσαλγία, νεύρωμα Morton, βλαισός μέγα δάκτυλος, κάλοι
- Τενοντοπάθειες αχιλλείου
- Συχνά διαστρέμματα αλλά και κατάγματα κάτω άκρων
- Αθλητές (τραυματισμοί, μεγάλες φορτίσεις, τενοντοπάθειες)
- Αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γονάτων-ισχίων, χονδροπάθεια επιγονατίδας
- Ανισοσκελία
- Προληπτικά σε άτομα με πολύωρη ορθοστασία
- Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

Παιδική πλατυποδία:

Αν το παιδί σας πάσχει από πλατυποδία, το πελματογράφημα είναι η ιδανική εξέταση, λόγω του ότι είναι εύκολη και ευχάριστη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το παιδί να έχει ηλικία 7 ετών και πάνω, για να μπορεί να εκτελέσει την εξέταση, αλλά και να έχει διαμορφωθεί το πέλμα του. Ένα σωστά κατασκευασμένο και εξατομικευμένο πέλμα που μπαίνει μέσα στο παπούτσι, εξαλείφει την ανάγκη χρήσης ειδικών ορθοπεδικών υποδημάτων που χρησιμοποιούνταν τις παλιότερες εποχές χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η διόρθωση της πλατυποδίας και παρακολουθείται η πορεία της θεραπείας, επαναλαμβάνοντας την εξέταση κάθε ένα χρόνο.
 
 
Αρχείο
3/7/2018
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΤΩΣΕΩΝ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
 
1/16/2018
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΑΚΡΩΜΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΤΡΙΒΗΣ
 
11/20/2017
ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ
 
10/17/2017
ΜΥΪΚΗ ΚΡΑΜΠΑ
 
12/20/2016
ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ
 
12/19/2016
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΑΝΘΑ ΠΤΕΡΝΑΣ;
 
3/2/2015
ΣΚΟΛΙΩΣΗ
 
11/8/2014
Μπορεί η αλλαγή του καιρού να επηρεάσει τον πόνο;
 
8/25/2014
ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
 
3/15/2014
ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ
 
3/12/2014
ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
 
1/24/2013
ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ- Ένας τραυματισμός που δεν είναι πάντα απλός…
 
1/17/2013
Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
 
8/14/2012
ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ
 
6/2/2012
ΜΑΛΑΞΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ