English version  
Βιογραφικό Παθήσεις Εξοπλισμός Τεχνικές Πελματογράφος Blog Επικοινωνία
   
 
 

ΜΑΛΑΞΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΜΑΛΑΞΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στο άκουσμα της λέξης φυσικοθεραπεία η πρώτη έννοια που μας έρχεται στο μυαλό είναι η μάλαξη. Η φυσικοθεραπεία όμως είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Είναι η επιστήμη του να θεραπεύεις με φυσικά μέσα. Πιο συγκεκριμένα, στοχεύει στην βελτίωση της υγείας χωρίς χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων και χειρουργικών μεθόδων.
Η ονομασία της οφείλεται στο ότι χρησιμοποιεί φυσικά μόνο μέσα, δηλ. την ενέργεια που υπάρχει από μόνη της στη φύση (φως, ήχος, ηλεκτρισμός) καθώς και τα χέρια του φυσικοθεραπευτή. Οι τομείς στους οποίους εφαρμόζεται είναι στην αποκατάσταση νευρολογικών, μυοσκελετικών, αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, αναπόσπαστο τμήμα της φυσικοθεραπείας αποτελεί η μάλαξη, αφού είναι γνωστό σε όλους μας πως «κανένα μηχανικό μέσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ανθρώπινο χέρι». Η μάλαξη είναι ένα θεραπευτικό μέσο που βρίσκει ευρεία εφαρμογή σε όλες σχεδόν τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Εδώ βέβαια γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ της θεραπευτικής μάλαξης που πραγματοποιεί ο επαγγελματίας φυσικοθεραπευτής από το απλό μασάζ που ένας «γνωστός» μας τυχαίνει να γνωρίζει.

Τι είναι λοιπόν η μάλαξη; Μάλαξη είναι το σύνολο των συστηματικών και επιστημονικών κινήσεων που εφαρμόζονται πάνω στο ανθρώπινο σώμα με σκοπό θεραπευτικό, αισθητικό και προληπτικό. Τα βασικά είδη της θεραπευτικής μάλαξης είναι: α) χαλαρωτική μάλαξη, β) μυοπεριτοναϊκή μάλαξη και θεραπεία trigger points, γ) αθλητική μάλαξη και δ) λεμφική μάλαξη. Προϋποθέτει καλά εκπαιδευμένα χέρια, ικανά να ανακαλύπτουν τη σωστή ανταπόκριση του σώματος, αλλά και επιστημονική γνώση της ανατομίας, φυσιολογίας και παθολογίας του ανθρώπινου οργανισμού. Αν κάποιος κάνει μάλαξη χωρίς να κατανοεί τις δομές και τις λειτουργίες του οργανισμού είναι σαν να προσπαθεί να επιδιορθώσει τη μηχανή ενός αυτοκινήτου χωρίς να έχει ιδέα από μηχανολογία!

Ποια είναι τα οφέλη της μάλαξης; 

  • γενική χαλάρωση (McNamara, 2003) και μείωση άγχους και κατάθλιψης (Kim et al, 2001)
  • μείωση μυϊκού σπασμού και πόνου (Cherkin et al 1998, Irnich et al 2001)
  • βελτίωση λεμφικής (Tappan 1988, Petruseviciene 2002) και φλεβικής κυκλοφορίας (Hovind & Nielsen, 1974)
  • διάταση μυϊκών ινών και αύξηση ελαστικότητας (Danneskiold-Samsoe et al, 1984)
  • μείωση οιδημάτων

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την εφαρμογή της; Ο θεραπευτής πρέπει απαραίτητα να γνωρίζει την τεχνική εφαρμογής και να διατηρεί έναν ομαλό ρυθμό. Η φορά της μάλαξης πρέπει να είναι από την περιφέρεια προς το κέντρο και πρέπει να αποφεύγουμε τις οστικές προεξοχές. Το βασικότερο σημείο όμως που εφιστά την προσοχή μας είναι η πίεση που ασκείται στην υπό θεραπεία περιοχή να μην είναι μεγάλη, ώστε να μην ερεθίζονται οι υποδοχείς του πόνου. Λανθασμένα επικρατεί η άποψη πως η υπερβολική πίεση σημαίνει και καλή μάλαξη. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει απαραίτητα, καθώς το ευεργετικό αποτέλεσμα θα έρθει περισσότερο από τους σωστούς χειρισμούς στα κατάλληλα σημεία και όχι τόσο από τη δύναμη. Ακόμη η ισχυρή πίεση που πιθανόν θα εφαρμόσει ένα άτομο που δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις της φυσιοπαθολογίας μιας πάσχουσας περιοχής, μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο τραυματισμό.

Σε ποιες περιπτώσεις απαγορεύεται η μάλαξη; Η μάλαξη αντενδείκνυται σε περιπτώσεις λοιμώξεων, θρομβοφλεβίτιδας ή κακοήθειας της περιοχής που εφαρμόζεται (Γαλανόπουλος – Ντάντης, 1995). Επίσης απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε φλεγμονές κατά τις πρώτες 2 μέρες, σε κιρσούς, σε δερματικές μολύνσεις, αιμορραγίες και γενικά σε περιπτώσεις ευθραυστότητας του δέρματος.

Συμπερασματικά, η μάλαξη είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του φυσικοθεραπευτή. Από τις ευεργετικές επιδράσεις της, αλλά και από τις αντενδείξεις και τις οδηγίες για την ασφαλή εφαρμογή της, κατανοούμε ότι μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και χαλάρωση στον ασθενή, μπορεί όμως και να αποβεί επικίνδυνη, αν γίνεται λανθασμένα και χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις. Γι’ αυτό το λόγο, και κυρίως όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθολογικές καταστάσεις και επώδυνα σύνδρομα, η μάλαξη θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές, και όχι από μη καταρτισμένα επιστημονικά άτομα που προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες, το οποίο και είναι δυστυχώς ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

 
 
Αρχείο
3/7/2018
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΤΩΣΕΩΝ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
 
1/16/2018
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΑΚΡΩΜΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΤΡΙΒΗΣ
 
11/20/2017
ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ
 
10/17/2017
ΜΥΪΚΗ ΚΡΑΜΠΑ
 
12/20/2016
ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ
 
12/19/2016
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΑΝΘΑ ΠΤΕΡΝΑΣ;
 
3/2/2015
ΣΚΟΛΙΩΣΗ
 
11/8/2014
Μπορεί η αλλαγή του καιρού να επηρεάσει τον πόνο;
 
8/25/2014
ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
 
3/15/2014
ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ
 
3/12/2014
ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
 
1/24/2013
ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ- Ένας τραυματισμός που δεν είναι πάντα απλός…
 
1/17/2013
Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
 
8/14/2012
ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ
 
7/18/2012
ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ: ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ