English version  
Βιογραφικό Παθήσεις Εξοπλισμός Τεχνικές Πελματογράφος Blog Επικοινωνία
   
 
 

ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ- Ένας τραυματισμός που δεν είναι πάντα απλός…

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν «γυρίσει» τον αστράγαλό τους σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Αν όμως ο αστράγαλoς σας έχει πρηστεί και πονάει μετά το στραμπούληγμα τότε το πιο πιθανό είναι ότι έχει συμβεί διάστρεμμα. 
 Παρ’ όλο που τα διαστρέμματα είναι πολύ συχνά, δεν είναι πάντα μικροί τραυματισμοί. Αρκετοί άνθρωποι με επαναλαμβανόμενα ή βαριά διαστρέμματα μπορεί να αναπτύξουν χρόνιο αρθρικό πόνο και αδυναμία. Η σωστή αντιμετώπιση ενός διαστρέμματος προλαμβάνει τα μελλοντικά προβλήματα της άρθρωσης.

Τι ακριβώς συμβαίνει στο διάστρεμμα και ποιος είναι ο μηχανισμός του τραυματισμού;
Το διάστρεμμα είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερδιάταση και ρήξη των συνδέσμων, οι οποίοι είναι ισχυροί συνδετικοί ιστοί που σταθεροποιούν την άρθρωση. Ο σύνδεσμος που τραυματίζεται πιο συχνά είναι ο έξω πλάγιος σύνδεσμος, του οποίου η δράση είναι να εμποδίζει το πόδι να «γυρίσει» υπερβολικά προς τα μέσα, μία κίνηση που ονομάζεται ανάσπαση έσω χείλους. Όταν όμως αυτή η κίνηση είναι υπερβολική και υπερβεί την αντοχή του συνδέσμου, τότε θα συμβεί συνδεσμική ρήξη. Σύμφωνα με το μέγεθος της ρήξης κατηγοριοποιούνται σε τρεις βαθμούς, αρχίζοντας από 1ου  βαθμού που αφορά σε μικρή ρήξη και προκαλεί ήπιο πόνο,  2ου βαθμού που έχουμε μερική ρήξη και 3ου βαθμού όπου υπάρχει πλήρη ρήξη και οδηγεί σε σημαντικό πόνο και ανικανότητα. Η πλειοψηφία είναι 2ου βαθμού, όπως φαίνεται στην εικόνα. Συμβαίνει συνήθως σε δραστηριότητες που απαιτούν άλματα και απότομες αλλαγές κατεύθυνσης πάνω σε ανώμαλες επιφάνειες και σε αθλήματα όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ.

Τι συμπτώματα εμφανίζονται;
Στις περισσότερες περιπτώσεις  θα νιώθετε πόνο πάνω στην περιοχή της ρήξης, ο οποίος θα αυξάνεται με την κίνηση της άρθρωσης. Η περιοχή θα πρηστεί και πιθανόν θα εμφανίσει και αιμάτωμα, όπως φαίνεται στην εικόνα. Σε μεγάλες ρήξεις μπορεί να ακούσετε κάτι σαν να «σκίζεται» και μπορεί να μην μπορείτε να το πατήσετε. 

Πώς γίνεται η διάγνωση;   
Ο ορθοπεδικός θα ρωτήσει πως συνέβη ο τραυματισμός και αν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Θα ακολουθήσει η κλινική εξέταση και πιθανό αν υπάρχει μεγάλη ρήξη να ζητήσει ακτινογραφίες για να αποκλείσει τυχόν κατάγματα. Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται μαγνητική τομογραφία για να διαπιστωθούν άλλες συνοδές βλάβες και να καθοριστεί η θεραπεία.

Πώς θεραπεύεται;
Η φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη για ασθενείς με διάστρεμμα, καθώς η πλημμελής αποκατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή πρόγνωση, σε χρόνια δυσλειτουργία της άρθρωσης  και σε υψηλή πιθανότητα επανατραυματισμού. Όσο πιο  γρήγορα ξεκινήσει το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας τόσο πιο σύντομα θα επιστρέψει ο ασθενής στις καθημερινές του δραστηριότητες (συνήθως 3-6 εβδομάδες ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης) . Η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση διακρίνεται σε 3 φάσεις:

Α) ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ
(48-72 ώρες): Αυτή είναι η φάση προστασίας οπότε προσπαθείτε να μην ταλαιπωρείτε το πόδι με περιττή ορθοστασία και περπάτημα και να αναπαύετε την περιοχή αρκετές ώρες την ημέρα. Επίσης, σ’ αυτό το στάδιο χρησιμοποιούμε την περίδεση (taping από τον φυσικοθεραπευτή, ελαστικός επίδεσμος ή χρήση ειδικού λειτουργικού νάρθηκα διαστρέμματος για τα πρώτα 24ωρα) και την παγοθεραπεία (χρήση παγοκύστης 10’ κάθε 2 ώρες). Σημαντικό είναι να ανυψώνετε το μέλος πάνω από το επίπεδο την καρδιάς 3-4 φορές την ημέρα για 20’ ώστε να περιοριστεί το οίδημα.

Β) ΥΠΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ
(αρκετές μέρες – 3 εβδομάδες): Στόχοι μας είναι: α) να περιορίσουμε τον πόνο με χρήση υπερήχου, TENS και δινόλουτρου και β) να αυξήσουμε το εύρος κίνησης με τεχνικές αρθρικής κινητοποίησης και μάλαξης μαλακών μορίων, καθώς και απλές ενεργητικές ασκήσεις, ισομετρικές ασκήσεις όλων των μυϊκών ομάδων και διατάσεις. Πρέπει να προσέχετε σ’ αυτό το στάδιο όλες οι ασκήσεις να εκτελούνται χωρίς πόνο.

Γ) ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΣΗ
(ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ): Σ’ αυτό το στάδιο, το οποίο μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες, ο ασθενής επιστρέφει σταδιακά στις καθημερινές και αθλητικές του δραστηριότητες. Στόχος είναι το πλήρες εύρος κίνησης χωρίς πόνο, η αύξηση της μυϊκής δύναμης και η βελτίωση της ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας. Οι ασκήσεις που θα εκτελείτε στο φυσικοθεραπευτήριο περιλαμβάνουν ασκήσεις αντίστασης με λάστιχα thera-band, ασκήσεις κλειστής κινητικής αλυσίδας, καθώς και πολλές ασκήσεις ισορροπίας σε τραμπολίνο, δίσκο ισορροπίας κτλ.

Πότε  πρέπει να σκεφτείτε την  χειρουργική  αποκατάσταση?
Παρά την κατάλληλη αντιμετώπιση με φυσικοθεραπεία ένα μικρό ποσοστό ασθενών, κυρίως αυτοί με διάστρεμμα 3ου βαθμού δεν θα αποκατασταθούν πλήρως και θα έχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια αστάθειας της άρθρωσης. Σε αυτή την περίπτωση ο ορθοπεδικός χειρουργός θα αξιολογήσει το πρόβλημα και θα συζητήσει μαζί σας την πιθανότητα χειρουργικής αποκατάστασης του έξω πλαγίου συνδέσμου. 
 
Αρχείο
3/7/2018
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΤΩΣΕΩΝ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
 
1/16/2018
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΑΚΡΩΜΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΤΡΙΒΗΣ
 
11/20/2017
ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ
 
10/17/2017
ΜΥΪΚΗ ΚΡΑΜΠΑ
 
12/20/2016
ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ
 
12/19/2016
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΑΝΘΑ ΠΤΕΡΝΑΣ;
 
3/2/2015
ΣΚΟΛΙΩΣΗ
 
11/8/2014
Μπορεί η αλλαγή του καιρού να επηρεάσει τον πόνο;
 
8/25/2014
ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
 
3/15/2014
ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ
 
3/12/2014
ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
 
1/17/2013
Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
 
8/14/2012
ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ
 
7/18/2012
ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ: ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
 
6/2/2012
ΜΑΛΑΞΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ