English version  
Βιογραφικό Παθήσεις Εξοπλισμός Τεχνικές Πελματογράφος Blog Επικοινωνία
   
 
 

ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ

Οι τένοντες είναι σκληρές και ελαστικές ινώδεις χορδές που ενώνουν του μύες με τα οστά. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 640 μύες και σχεδόν διπλάσιους τένοντες οι οποίοι λόγω των μεγάλων μηχανικών φορτίων που δέχονται τραυματίζονται συχνά. Η απάντηση του οργανισμού σε τραυματισμό είναι φλεγμονώδης αντίδραση η οποία ακολουθείται από επούλωση. Ο γνωστός σε όλους μας όρος της τενοντίτιδας αναφέρεται σε αυτή τη φλεγμονή των τενόντων.
Τα τελευταία χρόνια νεώτερες μελέτες έδειξαν ότι τα περισσότερα προβλήματα των τενόντων προέρχονται από εκφυλισμό κολλαγόνου ιστού μέσα στον τένοντα λόγω μακροχρόνιων φορτίων χωρίς να υπάρχει φλεγμονώδης διαδικασία. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται τενοντοπάθεια. Ωστόσο κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι η τενοντοπάθεια προκαλείται από κακή ανταπόκριση του τένοντα στην φλεγμονή και αδυναμία επούλωσης. Είναι σημαντικό να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στην τενοντίτιδα και την τενοντοπάθεια καθώς η αντιμετώπιση θα διαφέρει. Η τενοντίτιδα θα ανταποκριθεί γρήγορα, αλλά στην τενοντοπάθεια η θεραπεία θα είναι μακροχρόνια και θα εστιάσει στην ενδυνάμωση και στην αναμόρφωση του τένοντα.
Πιο συχνές περιοχές εμφάνισης αυτών των προβλημάτων είναι ο αχίλλειος τένοντας, ο επιγονατιδικός, η περιοχή του αγκώνα με τις επικονδυλίτιδες, αλλά και η άρθρωση του ώμου με τις τενοντοπάθειες του στροφικού πετάλου.

- ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ;
Η συχνότερη αιτία της τενοντίτιδας ένας οξύς τραυματισμός που αναγκάζει τον τένοντα να διαταθεί πέρα από τα όριά του και προκαλεί πόνο, πρήξιμο και φλεγμονή. Ενώ της τενοντοπάθειας είναι από υπέρχρηση που σημαίνει ότι ο τένοντας έχει υποστεί χρόνια επαναλαμβανόμενα φορτία, έχει καταπονηθεί και αδυνατεί πλέον να δεχτεί άλλες πιέσεις, οπότε και αρχίζουν οι μικροβλάβες του.

- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

  • Πόνος, δυσκαμψία και μυϊκή αδυναμία της προσβεβλημένης περιοχής
  • Ο πόνος χαρακτηρίζεται συχνά σαν «οξύς» ή «δριμύς» στα πρώιμα στάδια και σαν βουβός πόνος μετά από κάποιες εβδομάδες
  • Αύξηση πόνου και δυσκαμψίας τη νύχτα ή όταν σηκώνεστε στο πρωί
  • Η περιοχή μπορεί να είναι ευαίσθητη, ζεστή, να υπάρχει ερυθρότητα ή πρήξιμο αν έχει φλεγμονή
  • Μπορεί να ακούτε ένα ήχο κριγμού όταν χρησιμοποιείτε τον τένοντα

- ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;
Ο ορθοπεδικός σας θα ρωτήσει για το ιστορικό σας, για τα συμπτώματα, για τυχόν προηγούμενους τραυματισμούς και θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση προσπαθώντας να αναπαράγει τα συμπτώματα. Αν τα συμπτώματα είναι δριμύτατα ή δεν βελτιώνονται με τη θεραπεία, πιθανών να χρειαστεί Υπερηχογράφημα ή Μαγνητική Τομογραφία.

- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ;
Αν αισθανθείτε οξύ πόνο σε τένοντα και διαγνωστεί τενοντίτιδα το πρώτο πράγμα που γίνεται είναι διακοπή της δραστηριότητας, ανάπαυση και πάγος. Ο πάγος εφαρμόζεται 10 λεπτά για 3 φορές την ημέρα ή και περισσότερο ανάλογα με τα συμπτώματα. Η διακοπή της δραστηριότητας περιλαμβάνει τις κινήσεις που προκαλούν πόνο και δεν πρέπει παρατείνεται για μεγάλη χρονική περίοδο για να μην δημιουργηθεί ατροφία . Επίσης η ακινητοποίηση της άρθρωσης με νάρθηκες καλό είναι να αποφεύγεται για πολλές μέρες γιατί  θα δημιουργηθούν βραχύνσεις και μυϊκή αδυναμία. Γι΄ αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια από τους φυσικοθεραπευτές οι τεχνικές του αθλητικού taping ή του kinesiotaping (λειτουργική περίδεση) που υποστηρίζουν του μυς και τους τένοντες χωρίς να τους περιορίζουν.
Ο ορθοπεδικός σας πιθανόν να συνταγογραφήσει αναλγητικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ωστόσο τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα σύμφωνα με αρκετές μελέτες φαίνεται ότι καθυστερούν και παρεμποδίζουν την επούλωση των μαλακών μορίων όπως μύες, σύνδεσμοι και τένοντες (Green J, 1992 και Kulick M, 1986). Παλιότερα ήταν ευρέως διαδεδομένες οι ενέσεις κορτιζόνης για τις τενοντίτιδες οι οποίες  ανακουφίζουν τον πόνο τις πρώτες 6 εβδομάδες αλλά έχουν και επιπλοκές όπως εκφύλιση και ρήξη των τενόντων ειδικά αν γίνεται υπερβολική χρήση (Peterson L. et al, 2001).
Οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν συνήθως:

  • Ειδικές τεχνικές εν τω βάθει μάλαξης (deep friction massage) που προάγει την επούλωση και μειώνει τις συμφύσεις
  • Υπέρηχοι, ιοντοφόρηση, μαγνητικά πεδία, TENS και laser χαμηλής ισχύος για την μείωση του πόνου, της φλεγμονής και την προώθηση της επουλωτικής διαδικασίας
  • Διατάσεις και προοδευτικό πρόγραμμα πλειομετρικών ασκήσεων που βοηθούν στην αναμόρφωση και την απόκτηση αντοχής του τένοντα.

Χειρουργείο θα γίνει σε σπάνιες περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία, έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ασβεστοποιήσεις στους τένοντες ή σε πλήρη ρήξη του τένοντα.
Είναι σημαντικό να καταλάβει ο ασθενής ότι η θεραπεία μιας χρόνιας τενοντοπάθειας μπορεί να διαρκέσει από 2 εβδομάδες μέχρι και 6 μήνες. Πρέπει ο ασθενής να είναι υπομονετικός, να ακολουθεί με προσοχή το πρόγραμμα αποκατάστασης και κάνει κάποιες αλλαγές στις δραστηριότητές του όπως θα του επιδείξει ο φυσικοθεραπευτής του.

 
 
Αρχείο
3/7/2018
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΤΩΣΕΩΝ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
 
1/16/2018
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΑΚΡΩΜΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΤΡΙΒΗΣ
 
11/20/2017
ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ
 
10/17/2017
ΜΥΪΚΗ ΚΡΑΜΠΑ
 
12/20/2016
ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ
 
12/19/2016
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΑΝΘΑ ΠΤΕΡΝΑΣ;
 
3/2/2015
ΣΚΟΛΙΩΣΗ
 
11/8/2014
Μπορεί η αλλαγή του καιρού να επηρεάσει τον πόνο;
 
8/25/2014
ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
 
3/12/2014
ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
 
1/24/2013
ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ- Ένας τραυματισμός που δεν είναι πάντα απλός…
 
1/17/2013
Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
 
8/14/2012
ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ
 
7/18/2012
ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ: ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
 
6/2/2012
ΜΑΛΑΞΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ