English version  
Βιογραφικό Παθήσεις Εξοπλισμός Τεχνικές Πελματογράφος Blog Επικοινωνία
   
 
 

ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Οι ρήξεις μηνίσκου αποτελούν τις συχνότερες κακώσεις γόνατος. Συμβαίνουν κυρίως σε αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής όπως το ποδόσφαιρο. Ωστόσο οποιοσδήποτε σε κάθε ηλικία μπορεί να τραυματίσει το μηνίσκο. Η παχυσαρκία αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα. Στις νεότερες ηλικίες η κάκωση συμβαίνει από άμεσο τραύμα μετά από εφαρμογή βίαιης στροφικής δύναμης ή και σε βαθύ κάθισμα. Στους μεγαλύτερους ανθρώπους άνω των 50, ο μηνίσκος  «γερνάει»  και η ρήξη είναι εκφυλιστική μετά από χρόνια φθορά και χωρίς να απαιτείται εφαρμογή μεγάλης βίας, όπως σε σκαλοπάτια, μετά από χορό ή ακόμα και απλό γονάτισμα.

Ανατομία και λειτουργία των μηνίσκων: Οι μηνίσκοι είναι δύο σφηνοειδείς ινοχόνδρινες κατασκευές του γόνατος που βρίσκονται ανάμεσα στο οστό του μηριαίου και της κνήμης και λειτουργούν σαν αμορτισέρ. Το σχήμα σφήνας που έχουν , καθώς και η σύστασή τους παίζουν καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία τους η οποία είναι η απορρόφηση των κραδασμών, η κατανομή των φορτίων, η λίπανση της άρθρωσης και η σταθεροποίηση του γόνατος (Messner K., Gao J., 1998).  Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από  ένα σχετικά στρογγυλό μηριαίο που κάθεται πάνω σε μία σχετικά επίπεδη κνήμη. Οι μηνίσκοι αυξάνουν την επιφάνεια επαφής των δύο οστών και πετυχαίνουν ομοιόμορφη κατανομή των φορτίων. Χωρίς τους μηνίσκους η επιφάνεια επαφής μεταξύ των δύο οστών είναι μικρή και έτσι αυξάνεται η πίεση επαφής κατά 235-335% όπως φαίνεται στην εικόνα 1 αριστεράΠαλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι οι μηνίσκοι δεν παρέχουν καμία λειτουργία και επομένως οι επώδυνες ρήξεις αντιμετωπίζονταν με ολική μηνισκεκτομή, δηλαδή πλήρη αφαίρεση του μηνίσκου. Αυτή η πρακτική εγκαταλείφθηκε αφού ανακαλύφθηκε σε ακτινογραφίες ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με τέτοιο χειρουργείο παρουσίαζαν προοδευτική φθορά του γόνατος με στένωση του μεσάρθριου διαστήματος και σχηματισμό οστεοφύτων (Fairbank TJ., 1948).

Συμπτώματα:
  • Ήχος σαν κλικ
  • Πόνος στο γόνατο
  • Δυσκαμψία και πρήξιμο
  • Κλείδωμα της άρθρωσης 
  • Αίσθηση αστάθειας σαν να «φεύγει» το γόνατο
  • Περιορισμός της τροχιάς κίνησης
Διάγνωση: Η διάγνωση γίνεται κλινικά με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την εφαρμογή κάποιων ειδικών δοκιμασιών στο γόνατο που αναπαράγουν τα συμπτώματα. Επιβεβαιώνεται η ρήξη με την  Μαγνητική Τομογραφία.

Μπορεί μία ρήξη μηνίσκου να επουλωθεί; Η αιμάτωση των μηνίσκων είναι περιορισμένη και η θρέψη του μηνίσκου γίνεται από το αίμα και το αρθρικό υγρό. Ο μηνίσκος έχει 2 περιοχές που επηρεάζουν την ικανότητα του να επουλωθεί: την ερυθρή (κόκκινη) ζώνη και την λευκή ζώνη. Η κόκκινη ζώνη που βρίσκεται στο εξωτερικό 1/3 του μηνίσκου  έχει αγγείωση και δέχεται αιματική παροχή άρα μπορεί να επουλωθεί μόνη της με συντηρητική αγωγή ή και να αποκατασταθεί χειρουργικά. Τα εσωτερικά 2/3 του μηνίσκου στερούνται αιμάτωσης και θρέφονται μόνο από το αρθρικό υγρό, οπότε δεν μπορεί να γίνει επούλωση λόγω έλλειψης φλεγμονώδους διαδικασίας και συνήθως οι περιπτώσεις αυτές αντιμετωπίζονται μόνο χειρουργικά. Στην εικόνα 2 βλέπετε το σχήμα και τη θέση των μηνίσκων (2Α), την ερυθρή και λευκή ζώνη (2Β) καθώς και διάφορους τύπους ρήξεων (2Γ).Θεραπευτικές επιλογές της ρήξης μηνίσκου: Η επιλογή θεραπευτικού σχήματος εξαρτάται από την θέση, τον τύπο και το μέγεθος της ρήξης καθώς και από την ηλικία, το επίπεδο δραστηριοτήτων και τους πιθανούς συνοδούς τραυματισμούς. 

Συντηρητική αντιμετώπιση: Μία μικρή ρήξη στην ερυθρή ζώνη (Weiss CB, Lundberg M, Hamberg P, et al, 1989), ή μία ρήξη χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα και σε λιγότερο δραστήριους ασθενείς μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά με φυσικοθεραπεία, αποφυγή επιβαρυντικών δραστηριοτήτων και αναλγητική-αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή. Το φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα έχει σαν στόχο την μείωση του πόνου, την αποκατάσταση του εύρους κίνησης, την ενδυνάμωση των μυών του γόνατος καθώς οι δυνατοί μύες απορροφούν τα φορτία του γόνατος και σταθεροποιούν την άρθρωση, και την αποκατάσταση της ιδιοδεκτικότητας και ισορροπίας. Επίσης ο φυσικοθεραπευτής θα σας διδάξει την τροποποίηση των καθημερινών και αθλητικών δραστηριοτήτων ώστε να αποφεύγονται επιβαρυντικές κινήσεις όπως βαθιά καθίσματα, σκάλες. Το πρόγραμμα συντηρητικής θεραπείας μπορεί να διαρκεί από 30 μέρες έως και 2-3 μήνες.  

Χειρουργική θεραπεία: Χειρουργικά αντιμετωπίζονται συμπτωματικές ρήξεις που επηρεάζουν την λειτουργικότητα του ασθενούς, κυρίως λόγω εργασίας ή άθλησης ή σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης (Goldblatt JP, Richmond JC, 2005).  Τα χειρουργεία διακρίνονται σε μερική  ή ολική (σπάνια εφαρμόζεται πλέον) μηνισκεκτομή και σε συρραφή του μηνίσκου με βασικό στόχο την διατήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου λειτουργικού τμήματος του μηνίσκου (Sgaglione AN, Steadman R, Shaffer B, Miller MD, Fu FH, 2003).

Η μερική μηνισκεκτομή εφαρμόζεται σε ρήξεις που η επούλωση δεν είναι πιθανή και αφαιρείται το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου. Τα πλεονεκτήματα είναι η επαρκής μείωση των συμπτωμάτων καιν η γρήγορη αποκατάσταση αλλά χάνεται τμήμα του μηνίσκου και υπάρχει πιθανότητα αρθρίτιδας. Ακολουθεί φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης και συνήθως ο ασθενής επιστρέφει σε πλήρη λειτουργία αρκετά γρήγορα μέσα σε 3-6 εβδομάδες.

Η συρραφή του μηνίσκου εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που μπορεί να γίνει επούλωση του ιστού και θεωρείται καλύτερη σαν επιλογή, καθώς διατηρώντας τον μηνίσκο, μειώνεται και η πιθανότητα μελλοντικής οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο. Εδώ πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η μετεγχειρητική αποκατάσταση, καθώς η προστασία της συρραφής με περιορισμούς στην φόρτιση και την κίνηση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επούλωση και την επιτυχή αποκατάσταση. Τα φυσικοθεραπευτικά πρωτόκολλα σε αυτά τα χειρουργεία είναι πιο μεγάλα σε διάρκεια (περίπου 3 μήνες) και χρειάζονται περισσότερη προσοχή καθώς εμφανίζονται περισσότερες επιπλοκές.
Συμπερασματικά, λόγω της ιδιαιτερότητας κάθε ανθρώπου, των πολλών διαφορετικών τύπων ρήξεων και των ποικίλων θεραπευτικών επιλογών, θα πρέπει να γίνεται μία πολύ καλή αξιολόγηση του κάθε περιστατικού και αφού ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες και οι περιορισμοί, να καθορίζεται ένα εξατομικευμένο πλάνο αποκατάστασης με τη συνεργασία ορθοπεδικού ιατρού και φυσικοθεραπευτή.

 
 
Αρχείο
3/7/2018
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΤΩΣΕΩΝ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
 
1/16/2018
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΑΚΡΩΜΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΤΡΙΒΗΣ
 
11/20/2017
ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ
 
10/17/2017
ΜΥΪΚΗ ΚΡΑΜΠΑ
 
12/20/2016
ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ
 
12/19/2016
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΑΝΘΑ ΠΤΕΡΝΑΣ;
 
3/2/2015
ΣΚΟΛΙΩΣΗ
 
11/8/2014
Μπορεί η αλλαγή του καιρού να επηρεάσει τον πόνο;
 
3/15/2014
ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ
 
3/12/2014
ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
 
1/24/2013
ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ- Ένας τραυματισμός που δεν είναι πάντα απλός…
 
1/17/2013
Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
 
8/14/2012
ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ
 
7/18/2012
ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ: ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
 
6/2/2012
ΜΑΛΑΞΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ